Quantcast
Channel: SEO – meneer simmering
Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

SEO voor beginners

$
0
0

Door Jasper Denkers
Zoekmachine optimalisatieBijna iedereen die een site heeft wil bezoekers. Een grote, gratis bron van bezoekers zijn de zoekmachines zoals Google, Yahoo! of Bing. Als je het gratis verkeer van deze zoekmachines optimaal wilt benutten, heb je SEO nodig. Je hoort veel over SEO, maar wat is het nu eigenlijk?

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization, naar het Nederlands vertaald zoekmachine optimalisatie. Met SEO zorg je er voor dat je je website zodanig optimaliseert, dat je voor bepaalde zoekwoorden hoog in de resultaten van de zoekmachines staat. Hoe hoger de ranking voor zo veel mogelijk zoekwoorden, hoe meer gratis bezoekers!

Wanneer een zoekmachine de ranking van een site bepaalt, kijkt hij naar twee factoren. SEO is daarom ook in 2 delen opgedeeld:
On page SEO en Off page SEO.

Een andere term waar je veel over hoort bij SEO is Page Rank. Hieronder een uitleg.

On page SEO

On page SEO gaat over datgene wat op de pagina zelf staat (on the page). Hoe ga je om met je content en hoe is je pagina opgedeeld? Met on page SEO kun je een pagina precies afstemmen op een bepaald zoekwoord, je brengt meer structuur in je pagina’s en zorgt dat je pagina’s makkelijk gevonden worden door de zoekmachines. On page SEO heb je volledig zelf in de hand.

Bij on page SEO kijk je bijvoorbeeld naar waar, hoe en hoe vaak je zoekwoord op je pagina is te vinden. Het is goed om hem in de <h1> tags te zetten, of bijvoorbeeld in de titel van je document.

Denk eraan dat je bij on page SEO altijd maar één zoekwoord, of misschien een kleine zinnetje, per pagina gebruikt. Dus niet meerdere zoekwoorden op een pagina, dit werkt alleen maar negatief.

De belangrijkste punten van on page SEO

Het zoekwoord in de <title> tag

De <title> tag geeft aan wat de titel van je pagina is. Naast dat het een goed beeld voor de zoekmachine geeft waar de pagina over gaat, is het ook de tekst die bovenaan staat in een item in de zoekresultaten.

Het zoekwoord in de <h1> tag

De <h1> tag geeft een kop van het hoogste niveau aan. Je kunt het vergelijken met de titel van een artikel in bijvoorbeeld een tijdschrift of krant. Net zoals een mens heeft dit ook op de zoekmachines grote invloed.

Een goede ‘keyword density’

Keyword density betekent zoekwoord dichtheid. Daarmee wordt bedoelt hoe vaak het zoekwoord in de tekst voorkomt. Dit moet ongeveer 2-5 procent zijn. Dus in elke 100 woorden moet het zoekwoord 2 tot 5 keer voorkomen.

Het zoekwoord in de eerste alinea of 50 woorden

Het is belangrijk dat het zoekwoord in de eerste 50 woorden van de tekst voorkomt. De zoekmachines vinden de het eerste stuk van de tekst namelijk belangrijker.

Zoekwoorden in je interne links

Interne links zijn de links tussen je eigen pagina’s. Als je een link met ‘klik hier’ naar een pagina maakt over een bepaald onderwerp, haal je er niet alles uit. Je optimaliseert dan eigenlijk voor het zoekwoord ‘klik hier’, wat je natuurlijk niet wil. Gebruik ook bij je interne links het zoekwoord.

Let op: Als je je website gaat optimaliseren, zou je alle opties kunnen toepassen. Onthoud wel, dat de tekst is bedoeld voor de lezers en niet voor de zoekmachines! Als je je website maakt en je denkt alleen maar aan SEO, kan het er raar uit gaan zien of leest het minder lekker.

Off page SEO

Off page SEO is wat lastiger dan on page SEO. Waar je bij on page SEO alles zelf in de hand hebt, heb je dat bij off page SEO niet. Eigenlijk kijkt een zoekmachine bij off page SEO hoe ‘populair’ je website is op het internet. Dit wordt voornamelijk bepaald door de links naar jouw site.

Als je je on page SEO goed voor elkaar hebt, maar er wordt alleen maar door een paar kleine websites naar je gelinkt, kom je alsnog nooit hoog in de zoekresultaten. Heb je daarentegen veel links van grote, belangrijke sites, dan is de kans groot dat je hoog in de resultaten komt te staan.

Belangrijk bij off page SEO

Veel binnenkomende links van sites relevant aan jouw onderwerp: Hoe maar binnenkomende links, hoe beter. Een binnenkomende links is een link van een andere site naar jouw site. Daarnaast is het beter wanneer de site waarvan deze link af komt, over hetzelfde onderwerp gaat als jouw pagina.

Het zoekwoord in de links

Wanneer er een link is vanaf een andere site, dan is het belangrijk dat het zoekwoord in die link staat.

Binnenkomende links van ‘grote’ sites

Wanneer de sites waarvan de binnenkomende afkomen, een hoge Page Rank hebben, hebben die links een groter effect op je off page SEO. Wat Page Rank is lees je hieronder.

Google Page Rank

Een veelvoorkomende term bij zoekmachine optimalisatie is Page Rank. Page Rank is door Google bedacht om een ‘cijfer’ aan elke website te geven om aan te geven hoe ‘populair’ deze website is. Bij Page Rank wordt niet naar de on page optimalisatie gekeken, maar naar de off page optimalisatie. Je kunt dus zeggen dat je Page Rank een cijfer is voor je off page SEO.

Je Page Rank wordt dan ook bepaald door het aantal inkomende links, wat de page rank is van de site waar deze links vandaan komen en of die site relevant is aan jouw onderwerp.

Off page SEO is belangrijker

Off page SEO is belangrijker dan on page SEO. Ook al is je site perfect on page geoptimaliseerd, je zal nooit hoog scoren als je off page SEO niet voor elkaar is. Maar denk niet dat on page SEO niet belangrijk is, waar off page SEO het verschil kan zijn tussen pagina 5 en 1, daar kan on page SEO het verschil zijn tussen plek 5 en 1.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 15

Latest Images





Latest Images